Er zijn verschillende soorten leer. Zo is er bijvoorbeeld echt leer en PU-leer. Weet u het verschil? Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is tussen natuurlijk leer en PU-leer.

 

Heb je een tas of portemonnee aangeschaft maar weet u niet zeker of het echt leer is? Kijk dan of het item een label heeft. Echt leer heeft een label waarop staat dat het om echt leer gaat: 'echt leder' of 'genuine leather' zijn de meest voorkomende, maar soms komt u ook 'handcrafted leather goods' tegen.

 

Het verschil tussen echt en nep-leer is vaak duidelijk te zien. Het verschil tussen echt leer of PU-leer is een stuk lastiger te zien.

 

Allereerst: PU-leer is geen nepleer

PU staat niet lijnrecht tegenover echt leer. PU is namelijk geen kunstleer. Het is echter ook geen echt leer. Leer is een natuurproduct, afkomstig van een dierenhuis. Weliswaar bewerkt, maar altijd met behoud van het natuurlijke product. Bij PU-leer wordt daar een laag aan toegevoegd.

 

PU staat voor PolyUrethaan. Een leersoort met een coating, aangebracht op een dunne laag leer, afkomstig van een dikker stuk leer dat in meerdere lagen is gespleten, of op een laag van samengeperst stukken leer.

 

Het is leer met een PU-toplaag

Je voelt dus geen leer, maar de onderliggende laag bestaat wel degelijk uit echt leer. Het samengebrachte materiaal, de leerlaag met PU-toplaag. is wat minder flexibel dan echt leer en het glimt meer dan een matte zuivere leren laag. Een beschadiging van PU-leer blijft veelal zichtbaar. Bij echt leer verdwijnt een kras ook weer. Het moge duidelijk zijn dan PU-leer wat goedkoper is dan echt leer.

 

Als je goed voelt, ruikt en kijkt naar je tas zou je ook zelf moeten kunnen zien of het om echt leer of PU-leer gaat. Waar moet je dan op letten? We zetten de verschillen op een rij.

 

-Echt leer ruik je, het heeft een typische geur.

-Echt leer voelt soepel en zacht.

-Echt leer rimpelt als je het dubbel vouwt.

-PU leer voelt glad, echt leer is grof. Echt leer laat ook vaak groeven zien.

-Echt leer absorbeert water, PU-leer doet dat niet.

-PU-leer ademt niet en voelt koud aan. Echt leer neemt de temperatuur van de omgeving aan.

-PU-leer is gevoelig voor vet.

 

Zoals gezegd is PU-leer goedkoper dan leer. Een ander verschil is dat je echt leer goed moet onderhouden om het niet uit te laten drogen en soepel te houden. PU-leer vraagt om minder onderhoud. Als je nog twijfelt, bijvoorbeeld in vergelijking met nep-leer, kijk dan aan de achterkant. Dan kun je vaak goed zien met welk materiaal je te maken hebt.